torstai 2. tammikuuta 2020

Rakastava valinta -parisuhteen parhaaksi

Rakastava valinta®-työskentelymallin tehtävänä on auttaa osallistujaa oivaltamaan omavastuuosuutensa käsitettä nykyisessä  ja mahdollisesti aiemmissa parisuhteissaan. Menetelmä antaa oivalluksia myös muiden läheisten ihmissuhteiden dynamiikkaan ja omaan rooliin niiden tarinan kulussa.

Rakastava valinta®-ohjelman taustalla on kasvatustieteen tohtori, psykologi ja perheterapeutti Bruce Fischerin humanistisen psykologian näkemyksistä, jossa ihminen on vastuussa valinnoistaan, lapsuus ei vangitse häntä ikuisesti ja hän on oppimiskykyinen koko ikänsä. Keskeinen ajatus on, että ymmärtämällä käytöstään, aiemmin oppimaansa tutkimalla meillä on mahdollisuus  valita ja toimia toisin.

Toinen keskeinen Rakastava valinta®-menetelmän tukipilari on Tunnekeskeisen pariterapian taustalla vaikuttava kiintymyssuhdeteorian oletus siitä, että ihminen kaipaa turvaa, huolenpitoa ja hyväksyntää suhteessaan toiseen ihmiseen. tai vastaavasti turvattoman kiintymyssuhteen (lapsuudessa ja/tai aiemmissa ihmissuhteissa) seurauksena, niitä karttava ja välttävä. Konfliktien taustalla on aikuisella yksinjäämisen, hylätyksitulemisen pelko, joka saa reagoimaan (usein ylimitoitetusti) kumppanin käytökseen.

Rakastava valinta®-ohjelma ei sovellu traumatisoituneille, vaikeasti kriisiytyneille yksilöille tai pareille ongelmien ratkomiskeinoksi. Menetelmä on kohdennettu aikuisille, jotka ovat halukkaita ymmärtämään omaa käytöstään omissa rakkaussuhteissaan ja tämän avulla pyrkivät vaikuttamaan niiden laatuun.

Rakastava valinta®-seminaareissa opetellaan sitä kuinka parisuhteet toimivat, sekä ennenkaikkea mitä itse voisi tehdä toisin ja kuinka se vaikuttaa suhteen kaavoihin ja toimintamalliin. Fisherin kantava ajatus on, että tutkimalla näitä kaavoja ja parisuhteen käsikirjoitusta yksilön oma rooli näyttäytyy hänelle uudessa valossa ja voi toimia oppimisen suunnan näyttäjänä. Parisuhteen omavastuuosuuden ymmärtäminen on yksi keskeisimmistä kurssin anneista. Rakkaussuhteisiimme vaikuttavia tarkastelukohteita seminaarissa ovat:


  1. Lapsena opittu itsearvostus
  2. Lapsena koettu luottamus lähimmäiseen
  3. Lapsena saatu oppi siitä, miten tulee käyttäytyä tullakseen rakastetuksi


Menetelmä sopii niin pareille kuin yksin ryhmään tuleville. Harjoitteet ja pienryhmät toteutetaan siten, että jokaisella osallistujalla on mahdollisuus syventää omaa itsetuntemustaan,vertailematta, kannattelematta tai huomioimatta kumppaninsa läsnäoloa kursilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rakastava valinta -parisuhteen parhaaksi

Rakastava valinta® -työskentelymallin tehtävänä on auttaa osallistujaa oivaltamaan omavastuuosuutensa käsitettä nykyisessä  ja mahdollisesti...